Nutella och vaniljsemlor
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
2 tsk kardemumma
14 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 ägg
Fyllning:
2 äggulor
50 g smör
1 msk mjöl
2 msk socker
2 tsk vaniljpulver eller vaniljsocker.
Smält smöret och häv i mjölken och rör till fingervarmt.
Smula jästen i en bunke och häv i socker och rör ihop jästen me sockret.
Häv sedan i mjölkblandningen och sen i me lite salt och kardemumman och bakpulver.
Häv i mjölet lite i taget och arbeta ihop. När nästan allt mjöl är i så slänger du i ett ägg i degen och fortsätter att knåda ihop me resten av mjölet..
Låt jäsa under duk i ca 30 min.
Under tiden så kan du göra vaniljkrämen.
Smält smöret i en gryta och rör i mjölet. Häv sedan i äggulorna och vaniljen och sockret och rör ihop på svag värme i några min.. Låt stå att svalna. Går även att ta snabbmarsansås om man vill:)
Ta så stora delar av degen du vill och forma till släta bullar och lägg på en plåt me bakplåtspapper. Låt jäsa i typ 10-15 min till under duk.
Pensla sen med ägg och grädda i ugnen på 225-250 grader en stund tills dom är fint gyllenbruna.
Låt svalna på galler.
Skär av ett "lock" på bullen och ta ur lite av innehållet i brödet.
Sen kan man ju ha i i princip va som helst men ja valde nutella i några och vaniljkräm i vissa för ja gillar inte mandelmassa:)
Sikta över lite florsocker för en sista touch:)